Näthatsgranskaren går med i uppropet #nejtillnäthat

#nejtillnäthat

Initiativet #nejtillnäthat är ett initiativ av Prinsparets stiftelse som backas upp av en mängd organisationer och nu även av Näthatsgranskaren.

Så här skriver #nejtillnäthat på sin hemsida:

Det kan aldrig bli något vi får lära oss att leva med. Ändå är det precis det som sker. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Politiker hoppar av sina uppdrag pga av hot och många vågar inte uttrycka sin politiska åsikt i rädsla för repressalier. Därmed utgör näthatet ett direkt demokratihot. Bara för att vi har yttrandefrihet och något inte är olagligt, betyder inte att det är okej. Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det är allvar, det vet vi och det räcker nu.

Vi håller såklart med och tycker att det #nejtillnäthat är viktigt att ställa sig bakom så att vi gemensamt kan driva igenom utveckling och reformer som behövs både i kultur, normer och lagstiftning. Näthatsgranskaren fokuserar främst på att motarbeta det kriminella näthatet och demokratihotande brottslighet, men det utgör toppen på ett isberg och för att minska brottsligheten måste vi också få en mycket bättre nätkultur.

Läs mera på uppropets hemsida: nejtillnathat.se