Tipsa om brott och få hjälp med anmälan

För den oinsatte är inte alltid lätt att veta vad som är olagligt eller lagligt. Lagen är dock tydlig och kompletteras med många prejudicerande domar.  Läs först igenom informationen här på vår webbplats om brottet hets mot folkgrupp och andra brott . Det underlättar för oss så vi inte får in för många tips som inte är brott. Dock tar vi hellre emot ett tips för mycket än ett för lite.

Vid nödsituation eller om du behöver akut hjälp ska du alltid kontakta polisen direkt.  Ring då 112, alternativt 114 14 om du kan vänta lite i telefonkö. Även då är det bra om du har så tydlig information som möjligt enligt nedan.

När du skickar tips till kontakt@nathatsgranskaren.se  är det viktigt att vi får med det här:

Direktlänk till inlägget

En direktlänk/webbadress till inlägget är det viktigaste av allt. Utan det kan vi inte hitta det brottsliga uttalandet. För att få fram länken är det enklast om du använder en dator. Ställ muspekaren över tidsangivelsen på det inlägg eller kommentar som du tror är brottslig.

Högerklicka på tidsangivelsen och välj ”öppna i ny flik.” Gå in på den nya fliken och kopiera webbadressen. Webbadressen är den remsa med text som är längst upp i webbfönstret och börjar alltid med http:// eller https://
Det kan till exempel  se ut så här:

https://www.facebook.com/nathatsgranskaren.se/posts/2061173830777953

Om du använder en mobiltelefon måste du logga in på Facebook med telefonens webbläsare, inte Facebook-appen, för att kunna få fram direktlänken. Klistra sedan in adressen i mejlet till oss.

Brottet

Uttalandet/brottet i sig är viktigt för oss att kunna se, så vi snabbt kan bedöma om det är ett brott eller inte. Kopiera texten och klistra in i mejlet till oss. Alternativet är att bifoga en skärmbild istället. För att ta bra skärmbilder använd ”Snipping Tool”/”Skärmklippverktyget” i Windows, här hittar du en beskrivning av hur du använder skärmklippverktyget.

Hur man tar en bra skärmbild

När du tar en skärmbild är några saker viktiga att få med. Du har ju redan högerklickat på det brottsliga uttalandets tidsangivelse och därmed öppnat ett nytt fönster där uttalandet förmodligen är det som är längst ner. Det måste såklart synas, samt i vilken grupp eller på vilken sida uttalandet gjorts.

Exempel:

Här syns även direktlänken längst upp i adressfönstret, det är ett plus.
Maskera bort ditt eget namn, inte någon annans. Om du råkar glömma det kommer vi maska ditt namn samt eventuell annan information som kan identifiera dig.

Vittna

Om du vill vittna i polisförhör och eventuell domstolsförhandling, skriv det i mejlet till oss tillsammans med dina personuppgifter.